Imprejurimi

motto:

 "Fiecare loc de pamant are o poveste a lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca s-o auzi si trebuie si un dram de iubire ca s-o intelegi"

 

 

             Va invitam in Valenii de Munte, oras turistic si cu traditii vechi, locul de unde vom porni la drum si vom cunoaste multe alte obiective turistice care, speram va vor capta atentia si vor reusi sa va trezeasca interesul.

      Asezare straveche, orasul Valenii de Munte s-a ridicat in mijlocul a numeroase vestigii de cultura care releva forta geniului, sensibilitatea si capacitatea creatoare a locuitorilor acestor plaiuri.

     Unul dintre cele mai importante orase ale judetului, se gaseste la 27 km nord de Ploiesti, intre 320-420 m altitudine. Centru cultural inca de la inceputul sec. XX, datorita universitatii de vara infiintata de marele savant Nicolae Iorga, orasul atrage prin multitudinea si diversitatea punctelor de interes din regiune.

      In jurul orasului se afla o multime de cetati dacice si castre romane, dovada categorica a traditiei locuitorii in aceasta zona.

     Tuica de Valenii reprezinta pentru locuitori un produs de mandrie care concureaza chiar cu cele mai pure whiski-uri scotiene, organizandu-se in fiecare toamna "Festivalul Tuici" prilej de intalnire si intrecere al producatorilor din zona.

OBIECTIVE TURISTICE DIN ZONA

     Cetatile Ramidava, Tabla Butii, tezaurul dacic de la Magurele, coiful de aur de la Varbilau, descoperirile arheologice de la Izvoarele si multe altele, dau o insemnatate aparte acestei regiuni incarcate de istorie.

DRAJNA - Castelul familiei Filipescu

      

In ciuda numeroaselor distrugeri si reparatii, castelul boierilor Filipescu renovat de Elena Kretzulescu reprezinta una dintre putinele resedinte boieresti din Tara Romaneasca care s-a pastrat pana in zilele noastre.

Castelul a fost construit pe un teren locuit inca din epoca bronzului, primul mare proprietar al mosiei Drajna a fost marele capitan si cronicar Constantin Filipescu-Margineanu, nepotul domnitorului Serban Cantacuzino. Nepotul acestuia, Nicolae Filipescu, a construit biserica din satul Drajna. Dupa moartea tatalui, timp in care mosia este pradata de trupele otomane, Alexandru Filipescu-Drajneanul (1787-1856) reface singur domeniul familiei sale.

In timpul lui Alexandru Filipescu s-au construit zidurile care inconjoara curtea, fiind turnate sase tunuri din bronz cu monograma sa. In aceasi perioada se reface si conacul cel mare, o cladire cu trei nivele, decorata in interior dupa stilul occidental.

In incinta conacului a fost constrita o biserica ce a purtat hramul «Sfantul Alexandru», fiind pictata de I. Vintilescu. Biserica a fost restaurata in 1844 de Elena Kretzulescu, aceasta a daruit bisericii picturi realizate pe panza de Corlson.

In capela se afla cavoul familiei, acoperit cu un bloc de marmura. Alexandru Filipescu a infiintat si o vasta biblioteca, aducand cu el valoroase carti de la Paris.

Castelul era construit pe trei nivele (parter si doua etaje), avand douazeci si sapte de camere si alte utilitati, printre care si o pivnita enorma la subsol. La parter se gaseau si camerele oaspetilor mobilate cu lemn masiv de nuc.

Palatul a trecut in posesia familiei Kretzulescu in anul 1854, cand fiica lui Alexandru Filipescu se va casatori cu aga Constantin Kretzulescu. Inteaga mostenire a mosiei dar si a casei Kretzulescu din Bucuresti, ramanand in posesia Elenei Kretzulescu.

SLANIC - Muntele de sare

     Declarat monument al naturii, muntele este un unicat datorita dimensiunilor sale, dar si a formei lui ciudate. Aceasta bijuterie a naturii ne incanta privirea printr-un joc de culori luminoase.

SLANIC - Grota si Lacul Miresii

       O galerie scunda sapata in trupul muntelui ne conduce in incaperea unei ocne vechi cu aspect de clopot. Ornamentele de sare sunt o admirabila fantazie a naturii. La capatul galeriei se afla Lacul Miresei, in al carei ape verzi-albastre se oglindeste lumina ce patrunde printr-o fereastra formata prin prabusire. Atmosfera rece nu ne impiedica insa sa admiram opera fara cusur a naturii.

SCHITUL CRASNA

     

Manastirea Crasna este situata in satul Schiulesti din comuna Izvoarele, la 50 km nord de Ploiesti, fiind construita in padure, langa raul Crasna, la poalele muntilor Ursoaia.

Manastirea Crasna a fost intemeiata probabil de cativa sihastri de la Valeni la inceputul secolului al XVIII-lea. Prima atestare documentara, un act de donatie in care se arata ca aici era un schit de calugari avand o biserica de lemn, dateaza din anul 1745.

Zidirea actualei biserici a inceput in anul 1824 si a fost sfiintita in 1828, aceasta a fost ctitorita de postelnicul Constantin Potlogea, ca biserica de mir pentru satul Bajenari, unde se refugiasera locuitorii din imprejurimi dupa 1821, din cauza navalirii turcilor.

Primul staret al schitului a fost chiar ctitorul Constantin Potlogea, calugarit cu numele de Chelasie. Constantin era fiul preotului Radu Potlogea, care ii lasase o frumoasa avere drept mostenire. Chelasie doneza schitului mosia sa si construieste chilii din lemn pe care le populeaza cu calugari aduti de la Cheia si Ciolanu.

Pictura bisericii a fost executata de catre Costache Eliadie in anul 1834.

In 1836, Nicolae, singurul fiu al staretului Chelasie, se calugareste dupa moartea sotiei, cu numele de Nil monahul si doneaza si mosia sa schitului. Staretul infiinteaza aici o scoala pentru copiii din satele vecine, care, in timpul cursurilor, stateau in internatul schitului pe cheltuiala acestuia.

Secularizarea averilor manastiresti in 1864, face ca schitul sa decada si cei 2-3 calugari care au mai ramas l-au inchinat manastirii Cheia si i-au schimbat si numele in schitul Crasna.

In 1920, cand mai avea un singur calugar, manastirea a fost jefuita de ocnasii de la Slanic. Din1964 schitul a inceput sa se refaca, grasie staretilor Nicodim, Ghedeon si Galaction.

 

MANASTIREA CHEIA

      

Manastirea Cheia, manastire de calugari cu hramul Sfanta Treime este situata pe malul drept al paraului Tampa, in apropierea confluentei dintre paraul Tampa si Teleajen, in partea de sud-est a localitatii. Manastirea este atestata incepand cu anul 1770, cand a fost distrusa de turci, reconstruita, apoi mistuita de un incendiu in 1832. Biserica actuala a fost construita din caramida intre anii 1835-1839.

Pictura murala este opera zugravului Naum iar icoanele sunt pictate de renumitul pictor Gheorghe Tatarascu. Plastica arhitecturala actuala a chiliilor este specifica pentru Valea Teleajenului. In interiorul bisericii se remarca “tampla altarului” sculptata si suflata cu aur, lucrarea fiind executata la Viena si platita la acea vreme cu suma de 600 napoleoni de aur.

In curtea manastirii se afla o fantana cu cismea al carui acoperis de sindrila se sprijina pe niste stalpi sculptati in lemn, iar imprejurul bisericii se insira chiliile impodobite cu cerdacuri si lucrate intr-o frumoasa arhitectura romaneasca. Curtea este strajuita de puternice ziduri din piatra sprijinite de contraforturi, iar la intrare te intampina clopotnita.

 

STATIUNEA CHEIA

     Masivul Ciucas, prin peisajul lui deosebit, constituie atractia principala a regiunii. Cherestele stancoase si formele lui ciudate starnesc admiratia drumetilor. Cabana Ciucas si Cabana Muntele Rosu sunt doua locuri unde veti putea poposi si povesti peripetiile dumneavoastra. Statiunea Cheia este intr-adevar o poarta deschisa spre inaltimi.