Biserici

BISERICA MANASTIREA VALENI

 

ADRESA: Str. Berevoiesti, nr. 2

Preot paroh: CERCEL IULIAN

Biserica Manastirea Valenii de Munte, monument de arhitectura, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului" este ctitoria lui Hagi Stoian Clucerul si a soţiei sale Ilinca hagita si Clucereasa din Ceptura, la 1680 pe vremea domniei lui Serban Cantacuzino. Era in obiceiul vremii ca dupa o vizita la Ierusalim pentru mantuire sa se faca un act de danie catre credinciosi, de numele careia sa ramana vesnica pomenire.

La 1940 cutremurul din 10 noiembrie a produs mari pagube.  S-a prabusit o parte din peretele altarului si bolta de caramida peste sfanta masa, au cazut policandrele, candelele si aproape doua treimi din fresce s-au distrus. Reparatiile au inceput anul urmator,  ca in  15 august  1942 si-a sarbatorit hramul cu reparatiile terminate. La acea data Manastirea avea in parohie 349 de familii cu 1673 suflete cu Al. Popescu preot, avea ca filiala biserica Berceni, n-a fost despartita de parohie din 1913. Biserica nu avea nici...unei case, doar filiala Berceni avea 0,50 ha la Bughea si 1 ha de la raposatul Iorgulescu. Au fost cedate Ligii Culturale 756 volume din biblioteca bisericii. Nici cutremurul din 1977 n-a iertat biserica Manastirea. Aflata pe acest damb,  cu structuri masive de sare in subsol, biserica, precum si alte cladiri din zona centrala a orasului au fost distruse. A fost afectata definitiv clopotnita, precum si turla care s-a pravalit acoperisul si partial zidurile bisericii, au ramas insa intacte chenarele ferestrelor, inscriptia sapata in piatra deasupra usilor de la intrare. Reparatiile s-au facut greoi si in timp. Dupa cercetarile arheologilor....... care au patruns cu sapaturi adanci in sfantul altarului unde se presupunea ca a fost gura tunelului. in acel an s-a pensionat preotul Emilian Vlaiculescu si dupa o scurta perioada de tranzitie urmeaza preotul Ion Albescu (1980) care a depus interes si efort pentru aducerea bisericii la aceasta forma de monument. Reconstructia a durat patru ani si a fost adusa la faza redeschiderii de constructorul Titi Basso din Valeni.

Pictorul Dan Gogu reuseste intre 1992 si 1996 sa incheie etapa refacerii bisericii. Resfintirea s-a facut in 1996 cand enoriasii s-au bucurat de intalnirea cu Prea Fericitul Patriarh Teoctist. Din biserica veche, dupa cutremur, n-au ramas decat pisania de la 1734 o fresca de sus si bolta de intrare in biserica. Sunt la locul lor cele doua coloane din piatra si usile de la intrare. La tesla s-a aplicat tencuiala la exterior in locul tablei pastrata din vechime. S-a adaugat pridvorul care adaposteste pisania si coloanele. Catapeteasma este primita de la Biserica Izvorul Tamaduirii din Bucuresti instalata in 1995. Operele valoroase au fost date la Sinaia, iar altele fac parte din expozitia de arta religioasa din Scoala de misionare din Valeni.

BISERICA SF. NICOLAE TABACI.

ADRESA: Str. Aleea Biserici, nr. 9

Preot paroh: BORICEANU GHEORGHE

Hramul bisericii este Sf. Nicolae. Biserica de cartier a tabacarilor care s-au stabilit aici mai aproape de apa pentru prelucrarea pieilor. Pentru fixarea in timp s-a folosit indemanarea zugravului Gavriil Andronescu pe icoanele din tampla, 1833. Pisania zugravita de deasupra usii de intrare are cuprinsul: Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica s-au ridicat din temelie, intru cinstea si slav a Sf. ierh. Nieolae. Sf. me. Gheorghie si a Sf. Spiridon si a Sf. Savi cel sfinţit in zilele luminatului imparat Nicolae Pavlovici, fiind episcop Sfinţit D. D. Chiesarie, de robii lui Dumnezeu Radu Jipa, Sandul Popica, lonita Lazaroiu, Andreiu Olteanu, Marzea Medelnicer, Dumitru Buzaeanu, Ignatie Chiranoiu, Anghel Tabacu, 1832. Colectivul de pictori in frunte cu maestrul Chiriac, care au restaurat parţial unele registre in anul 2002 au dat peste o datare cu mult mai devreme, 1804. Localnicii spun ca mai intai ar fi fost o mica bisericuţa din acel an.

Construcţia bisericii s-a facut pe un teren a carei suprafaţa a fost determinate de posibilitatea locuitorilor de a ingradi doar intr-o zi a locului. Atat au putut sa cuprinda intre gardurile provizorii. in exterior seamana cu biserica Filip si cea de la Ogretin. Acoperisul cu pante domoale se termina cu streasina mare ca sa arunce apa ploilor. O tesla se inalţa deasupra pronaosului. Clopotniţa este din piatra de rau si permite trecerea pe sub doua arcuri de caramida. Biserica se compune dintr-o nava, tampla de zid. Pronaosul este desparţit de naos printr-un zid cu desparţituri. Tampla e de zid, iar cadrele usilor din piatra, cu impodobiri in arc. Pronaosul se sprijina pe opt coloane. Arcurile sunt se micirculare si se leaga prin drugi de stejar ciopliţi simplu. Pictura a fost interpretata de Victor Bratulescu in Buletinul

Comisiunii Monumentelor istorice. Biserica are o pictura exterioara care o impune printre altele. Scene cu Sf. Gheorghe care inteapa balaurul, Sf. Nicolae, cai in rosu,  mulţi cai inaripaţi care predomina registrele exterioare. Un registru pictural inconjoara zidurile cu medalioane rotunde,  cu sfinţi si manunchiuri de flori cu colorit bine armonizat. Picturile exterioare si interioare au fost refacute in ultimii ani prin eforturi materiale considerabile.  De curand a fost refacuta anexa compusa din doua camere cu prispa si pivniţa. Aici, spun batlanii, ar fi fost prima scoala pentru copii tabacarilor. Documente nu sunt, dar logica ne indemna sa luam in seama aceasta parere pentru ca cea mai apropiata scoala la vremea aceea era la   Manastire.   Actualul   preot   Gheorghe Boriceanu   este   in   posesia   unui   proiect pentru    construcţia    unei    case    sociale destinata hramului, o camera monstruoasa si un spaţiu destinat oamenilor nevoiasi.

 

BISERICA SF. IOAN BOTEZATORUL

 

ADRESA: Str. Brazilor, nr. 6

Preot paroh: ANTON LAURENTIU

S-a mai numit si ,,biserica din Poiana", construita in partea noua a orasului, mai sus de Valeanca, in 1818, aprilie 13, pe actualul Bulevard Nicolae Iorga nr. 112. Data este tradusa de Nicolae Iorga din greceste. A lui Dumitru Buzat si a sotiei sale si a copiilor. Potrivit pisaniei lacasul a fost construit in 1855 si reparat in 1888 cu ajutorul familiilor Ceresanu, Papazol, Nicolestilor, Miulestilor, Protopopescu, Stelian Tomescu, Jipescu, Mihaescu, Butu, A. Tomescu, Pisau, facandu-i-se tesla si apoi, in 1900 a fo st pictata. Preot paroh Ion Apostoleanu, episcopii Stelian Tomescu, Matache Miulescu. in 1940 a fost puternic avariata. Reparaţia a fost incheiata in 1943 si mai apoi a fost terminata tesla. in 1940 parohia Sf. Ioan avea 306 familii cu 1191 suflete.

 

Avea ca filiala biserica Sf. Nicolae Tabaci. in curtea bisericii se afla vizibil un singur mormant, al lui Naum Papazol, dintre marii proprietari ai orasului. Pe obelise a fost o vreme bustul lui Papazol, creaţie a cunoscutului sculptor Carol Store, aflata azi in posesia urmasilor negustorului. Obiecte e valoare istorica: Icoana Sf. Ioan Botezatorul din 1812, Icoana Maicii Domnului, imbracata in argint, are inscrisa in greceste inscripţia ,,1818, 13 iulie ..." si Icoana Mantuitorului din 1820. In fata bisericii a stat marturie peste timp de 400 de ani un plop (Populus nigra), dezafectat inainte de 1989. Un incendiu devastator din anul 1999 a mistuit intreg edificiul. In prezent se executa lucrari pentru o reconstrucţie integrala.

 

BISERICA BEREVOIESTI

ADRESA: Str. Berevoiesti, nr. 52

Preot paroh: TOADER  VALENTIN

Bisericuta de pe strada Berevoiesti, de la care si-a luat numele, a fost si este o filiala a bisericii Nica Filip. Hramul este Sf. Spiridon cand se face slujba in ea. Ca vechime este a doua biserica dupa Manastire, la 1726, mentionata pe crucea sparta de langa biserica ,,Hristos si s-au ridicat aceasta sfanta cruce in zilele lui Nicolae Voda, de robii lui Dumnezeu Constantin, Dobra, Rada, Bogoslav, Tudora, Dumitru, Musa, Dragomir, Serban, Maria, Voica, Lazar ...: octombrie 25, leat 7235 (1726).

A fost construita pe artera cea mai veche a asezarii, pe drumul oilor spre Carpati. A existat o traditie potrivit careia ar fi fost un schit alb al schismaticilor, pe dealul Runcu, unde s-au asezat oierii veniti din zona Fagarasului. Este si ea construita tot in stil taranesc romanesc ardelenesc cu nava centrala. Construita din lemn, barna tencuita si invelita cu sindrila. Deasupra pronausului este o tesla mare. Are sectiune octogonala cu ferestre pe laturi. Acoperisul teslei este din sindrila cu forma de piramida cu opt fete. Zidurile laterale au ferestre mici.

Pictura in ulei, realizata, se pare, la inceputul secolului al XX-lea de un zugrav cu numele de Gh. Cepoiu. Un zid de piatra delimiteaza teritoriul din jurul bisericii. Peste strada a locuit intre 1921-1924 pictorul Nicolae Tonitza.

 

BISERICA NICA FILIP

ADRESA: Str. Libertati, nr. 1

Preot paroh: DRAGHICI VIRGIL

 

Are hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si a fost tarnosita in 1808. Ctitorii au fost Nica Filip si Soare Pitoi. Nica Filip era logofat din Valeni, feciorul lui Soare polcovnicul. Logofatul a murit in 1831, la 57 de ani, potrivit inscriptiei dupa piatra de mormant din curtea bisericii. N. Iorga il numea ,,Logofatul mocan".

 

La dezgroparea de 7   ani   a   ramasitelor   sale   ,,un   iubitor   de adevar" - Gherasim Gorjanu - a rostit un cuvant de pomenire foarte frumos, publicat apoi in 1838 in Halima. Invatatorul Ioan Gherasim Gorjanu era chiar ginerele logofatului, casatorit cu Frusina. La moartea ei s-a rezervat un loc de veci in curtea bisericii aproape de ctitorul si tatal sau. Existenta bisericii este intalnita si in catagrafia lui Dionisie Fotino care amintea de cele trei biserici din Valeni la acea data. Pisania bisericii: Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica s-a ridicat intru cinstea si slava sfintei Maicii noastre, Aducerii in biserica, si s-au facut in zilele luminatului domn  Ioan Alexandra Ipsilant Voevod, fiind episcop chiriu, chiar Constandie, si s-au facut din temelie de robii lui Dumnezeu Filip Logofat, Soare Pitoiu: leat 1808, iunie 10. Numele lui Filip este trecut in pisania de pe manastirea Suzana. Despre Soare Pitoiu nu sunt date.

Constructia e in stil taranesc romanesc cu acoperisuri in doua ape, cu o tesla svelta la mijloc si cu stresinile mari. In partea de sus a zidului, in exterior, sub streasina sunt mai multe medalioane rotunde cu pictura in fresca. Forma veche o vedem dintr-o pictura a italianului Prezziosi, la 1868. O vreme in tesla s-au aflat clopote, pentru acces erau acele deschizaturi. A fost restaurata in 1938 de preotul protopop D.D. Stefanescu. Pictura din interior este in stilul lui Tatarascu. A fost extrem de afectata de cutremurul din 1977, edificiul ramanand o gramada de lemne si caramida. A fost refacuta si prin efortul preotului paroh Nicoara Corneliu. In curtea bisericii se afla sediul protopopiatului si s-a aflat pana in 1940 Muzeul de Arta religioasa infiintat de profesorul Iorga. in anul 1940 avea 1 080 de enoriasi din 232 familii.